مشخصه اصلی سایت بهینگی و بارگذاری سریع آن می باشد. به این دلیل ابزارهای تست وبسایت به منظور بررسی عملکرد آن حائز اهمیت هستند. از آنجاییکه سرعت لود سایت به عنوان یکی از پارامترهای SEO در نظر گرفته می شود اهمیت آن را دو چندان می نماید.

علاوه بر خرید هاست مناسب و کیفیت سرویس دهی شرکت میزبانی راهکار هایی نظیر عدم استفاده از تعداد زیاد تصاویر ، استفاده از ابزارهای فشرده سازی ، استفاده از caching و … در خصوص عملکرد یک وب سایت بسیار حائز اهمیت می باشد. تا کنون ابزارهای رایگان تست سرعت سایت بیشماری ارائه شده اند. اما برخی از این ابزارها با وب سایت های ایرانی سازگاری نداشته و اطلاعات درستی ارائه نمی دهند. از طرف دیگر نیز بسیاری از آنها برای تست سرعت وبسایت های ایرانی بسیار مفید هستند.

علاوه بر تاثیر سرعت بر سئو، می توان اثر آن را در جذب مخاطب هم موردبررسی قرار داد. کاربران همیشه به دنبال سرعت بیشتر برای انجام امور و دسترسی به اطلاعات موردنیاز خود هستند. از اینرو کندی سایت در بالا آمدن صفحات آن سبب خستگی و دلزدگی کاربر شده است. در چنین شرایطی کاربر قید سایت شما را زده و به سراغ سایت های مشابه خواهد رفت. پس اگر جذب مخاطب و افزایش درآمد از طریق سایت برای شما اولویت بالایی دارد قبل از هر کاری به فکر سرعت ان باشید.به همین دلیل در ادامه لیستی از بهترین ابزارهای تست وبسایت را به شما معرفی کرده و ویژگی های مرتبط با هر کدام را توضیح خواهیم داد.

مفاهیم مهم در سنجش سرعت

قبل از اینکه سرعت سایت خود را بسنجید باید با یکسری از اصطلاحات و مفاهیم در این حوزه آشنا شوید تا بتوانید سایت خود را تجزیه و تحلیل نمایید و نسبت به بهینگی ان اقدام کنید.

مدت زمان رسیدن به اولین بایت (TTFB)

مدت زمانی که طی می شود تا به اولین بایت (Time to First Byte) برسد معیاری ست که زمان پاسخگویی سرور به درخواست کاربر را ارائه می دهد. این زمان مدتی است که طول می کشد مرورگر شما بعد از ارسال درخواست اطلاعات را از سرور دریافت و نمایش وبسایت شروع شود.

CSS و جاوا اسکریپت‌های Render-Blocking

کدهای Render Blocking از دسته کدهای CSS و جاوا اسکریپتی هستند که بر سرعت بارگذاری و نمایش سریع وبسایت تاثیر می گذارند. گوگل برای رفع این مشکل جاوا اسکریپت ها پیشنهاد حذف یا به تعویق انداختن اجرای آن را می دهد. به منظور  بهینه سازی CSS باید تعداد و استفاده از آنها را کاهش دهیم.

خلاصه‌سازی منابع

خلاصه‌سازی منابع (Minification) این آیتم نمایانگر حذف کاراکترهای غیر ضروری از HTML، جاوا اسکریپت و CSS است. به طور مثال:
کاراکتر فاصله، پرش به خط جدید، کامنت، block delimiter
با توجه به کاهش تعداد کدهای درخواستی از سرور زمان موردنیاز برای باگذاری وبسایت کاهش می یابد.

درخواست‌های HTTP

دریافت اطلاعات از سرور با استفاده از پروتکل HTTP صورت می گیرد. این عملیات به صورت یک درخواست و پاسخ بین درخواست دهنده و میزبان انجام می شود. هر چه نمایش برگه های سایت شما نیاز به ارسال درخواست های بیشتری به سوی سرور باشد سرعت بارگذاری کاهش می یابد. برای کاهش تعداد درخواست ها می توان اقدامات زیر را انجام داد:
  • ترکیب فایل های جاوا و CSS
  • در صورت کوتاهی کد های جاوا اسکریپت به صورت درون خطی (inline) بکار روند
  • حذف موارد اضافی مانند افزونه هایی که تعداد درخواست سرور را افزایش می دهد
  • استفاده از CSS Sprite

ابزارهای تست سرعت سایت

ابزار Pingdom

Pingdom یک وب‌سایت و ابزار نظارت بر عملکرد است که به ساخت سریع‌تر و مطمئن‌تر وب اختصاص داده شده‌است. این ابزار به مدیران سایت‌ها امکان دریافت اطلاعات و گزارشات خاص از عملکرد سرعت بارگذاری صفحات وب را می‌دهد. این سیستم اساسا یک سیستم مانیتورینگ است که به شکل آنلاین برای تست سرعت وب‌سایت‌ها در دسترس قرار گرفته‌است. آمار بسیار خوبی از عملکرد صفحات وب‌سایت‌ها را ارائه می‌کند که برای هر مدیری سایتی بسیار مفید و کاربردی است. با کمک این ابزار، مدیران سایت‌ها نسبت به هر مسئله‌ای هشدار دریافت می‌کنند تا بتوانند روی کار روزانه خود تمرکز کنند.

جهت استفاده از این سرویس بایستی پس از ورود به این وب سایت، در قسمت مشخص شده در بالای صفحه آدرس سایت خود را وارد و دکمه Test Now را انتخاب نمایید. بعد از گذشت چند ثانیه نتیجه ی تست سرعت ، به نمایش در خواهد آمد.

این اطلاعات شامل این موارد است:

در باکس مشکی رنگ بالا نتایج کلی از قبیل سرعت لود شدن ، حجم اطلاعات موجود در صفحه ی اصلی و … نمایش داده می شود.

در قسمت پایین نیز زمان بارگزاری فایل های مختلف درون سایت به تفکیک آورده شده که با توجه به این آمار مشخص می شود که کدام فایل ها تاثیر بیشتری در زمان لود شدن وب سایت شما دارد. با کاهش حجم و یا در صورت امکان حذف آن ها عملکرد وب سایت خود را تا حد زیادی بهبود ببخشید.

در این صفحه سه تب دیگه نیز موجود می باشد:

تب Performance Grade  نمره های مربوط به عملکردهای مختلف سایت نمایش می دهد. بدین وسیله می توان جهت رفع مشکل قسمت هایی که نمره پایین کسب کرده اند، اقدام نمود .

Page Analysis نیز اطلاعات مفید و آمار های مختلفی در خصوص بخش ها و فایل های موجود در سایت آورده شده که برای تست سرعت لود شدن وب سایت مفید و کاربردی می باشد.

در  History نیز تاریخچه تست هایی انجام شده بر روی این وب سایت، در قالب نمودارها و لیست های متفاوت قابل مشاهده است. در صورت انجام تغییرات و تست مجدد می توان نتایج تغییرات را با نتایج گذشته مقایسه نمود .

ویژگی‌های Pingdom:
  •  تمام قسمت‌های یک صفحه وب را بررسی می‌نماید.
  •  گزارشی اجمالی از عملکرد ارائه می‌دهد.
  •  سابقه عملکرد را ردیابی می‌نماید.
  •  به شما این امکان را می‌دهد تا از مکان‌های متفاوت تست انجام دهید.

ابزار GTmetrix

یکی از مهمترین ابزارهای تست وبسایت که سرعت بارگذاری سایت را بررسی می کند سایت GTMetrix است. این سایت با ارائه راهکار و روش های مختلف که از استانداردهای گوگل نشات گرفته است می تواند به بهبود عملکرد و سرعت سایت کمک نماید.

با ورود به سایت مورد نظر در قسمت “Analyze Performance of” آدرس سایت موردنظر را وارد و بر روی دکمه “Go!” کلیک می کنید تا بررسی وبسایت و سرعت سایت شروع شود. پس از مدتی نتایج آنالیز به نمایش درمی آید.

تجزیه و تحلیل نتایج gtmetrix

نتایج نمایش داده شده از دو بخش اصلی Summary و Breakdown تشکیل شده است :

اطلاعات نمایش داده شده در Summary شامل نمایشی از اطلاعات به صورت آماری می باشد و اطلاعات کلی در خصوص زمان لود صفحه موردنظر در بخش Breakdown قابل مشاهده است.

در بخش Page Speed Grade میزان بهینه بودن موارد موجود در بخش Breakdown و در قسمت YSlow Grade ملاک های موجود در بخش YSlow واقع در Breakdown به صورت درصدی نمایش داده شده است. YSlow ابزار و استانداردهای یاهو برای زمان بارگزاری وب سایت می باشد.

Page load time: نشانگر زمان بارگزاری سایت رو بر حسب ثانیه می باشد و نتیجه تست سرعت لود وب سایت را نشان می دهد.

Total page size: حجم صفحه ی مورد بررسی می باشد.

Total number of requests:  تعداد درخواست های ارسالی به سرور برای بارگزاری قسمت های مختلف سایت می باشد.

اطلاعات بدست آماده در Breakdown از ۴ زبانه به ترتیب زیر تشکیل شده است :

PageSpeed:

اطلاعات بدست آمده از بررسی وب سایت با الگوریتم های گوگل را نشان می دهد.

Yslow:

اطلاعات بدست آمده از بررسی وب سایت با الگوریتم های یاهو رو نشان می دهد.

Timeline:

نیز با استفاده از نمودار زمان بارگزاری هر یک از بخش های وب سایت را نمایش میدهد.

History:

نیز نشانگر تاریخچه ای از بررسی های انجام شده بر روی آدرس وارد شده می باشد و بدین وسیله می توان تغییرات وب سایت در فواصل مختلف اطلاع پیدا کرد.

Yellow Lab Tools

سایت Yellow Lab Tools یکی از ابزارهای منحصربفرد در تست عملکرد، کیفیت و سرعت وب‌سایت است. این ابزار اطلاعات فراوانی را براساس معیار و ابزارهای متفاوتی که برای بررسی سرعت سایت در نظر می گیرد در اختیار ما می گذارد. این ابزار براساس معیارهایی همچون حجم صفحات، تعداد درخواست ها، ایرادات جاوا اسکریپت ، پیکربندی سرور، CSS، DOM به وب سایت از A تا F امتیاز می دهد.

ابزار Page Speed Insight گوگل

سایت PageSpeed Insights گوگل، یکی از معتبرترین ابزارهای تست سرعت سایت است. این ابزار، سرعت سایت بر حسب اعداد بین ۱ تا ۱۰۰ نشان می دهد. هر چه عدد بالاتر باشد نشان از سرعت بهتر سایت شما است. اما در حالت کلی امتیاز بالای ۸۵ را مطلوب می دانند. این ابزار در دو نسخه دسکتاپ و موبایل ارائه گردیده است. PageSpeed با بررسی سرعت سایت راه حل هایی نیز برای بهبود آن به شما می دهد.

این ابزار سرعت  تک تک صفحات را بر مبنای عملکرد آنها بررسی می کند. به منظور آنالیز صفحه موردنظر  لینک آدرس آن را وارد و دکمه Analyze را بزنید. این ابزار یکی از دقیق ترین و بهترین ابزارهای تست سرعت سایت است. این قابلیت بر روی تک تک صفحات سایت خود بررسی کرده و مشکلات آنها را پیدا و رفع کنید.

WebPageTest

وب‌سایت WebPageTest شباهت زیادی به ابزارهای اشاره شده در بالا دارد. این ابزار امکان انتخاب موقعیت‌های جغرافیایی و مرورگرهای بسیار بیشتری (ازجمله مرورگرهای موبایل و مدل‌های مختلف گوشی‌های هوشمند) را برای کاربر فراهم می کند. این ابزار با استفاده از معیارهای مختلفی، مانند تست‌های TTFB، فشرده‌سازی، کش کردن، استفاده مؤثر از CDN و موارد مشابه، به وب سایت از A تا F امتیاز می‌دهد.

گزارش WebPageTest

  این گزارش در 8 بخش شامل خلاصه گزارش، جزئیات، مرور عملکرد، جزئیات بارگذاری محتوا، اسکرین شات ها و دو بخش آنالیز تصاویر و نقشه سرعت بارگذاری بخش های مختلف برگه موردنظر می شود.
شیوه سنجش این ابزار تا حدودی منحصربفرد می باشد. از این رو می‌توانید تست را با استفاده از دکمه RE-RUN THE TEST در صفحه خلاصه گزارش (Summary) تکرار نمایید. همچنین نتایج اولین بازدید و بازدیدهای تکراری را با هم مقایسه کنید. این ویژگی می‌تواند در تشخیص تأخیر اولیه DNS کارساز باشد.
در مجموع، WebPageTest ویژگی های پیشرفته‌ای دارد که از آن میان می‌توان به ویژگی ضبط و نمایش ویدئویی، بارگذاری سایت (مشابه GTmetrix)، غیرفعال سازی جاوا اسکریپت، نادیده گرفتن SSL و امکان انتخاب گوشی‌ها، کشورها و مرورگرهای مختلف برای انجام تست سرعت وب‌سایت اشاره نمود.

نتیجه گیری

با استفاده از ابزارهای معرفی شده در این محتوا قادر خواهید بود سایت خود را آنالیز و نسبت به رفع مشکلات آن اقدام نمایید. این عمل سبب می گردد که بازدیدکنندگان از مشاهده سایت شما لذت برده و به مشتریان هدف نیز بدل گردند. این امر منجر به سوداوری برای وب سایت می شود.